FAQ

Waarom vliegen jullie het liefste met 2 persoenen de drone?

Dit levert de mooiste resultaten op. De piloot kan zich volledig concentreren op het veilig vliegen van een voor het beeld optimale vliegroute, terwijl de cameraman alle aandacht kan richten op het kadreren en vastleggen van het mooiste beeld Dit resulteert in vloeiendere en hoogwaardige opnames. Verder zijn complexere shots mogelijk, heeft de camera Operator meer controle over de Gimbal en een Dual ops-configuratie biedt meer creatieve flexibiliteit.

Meer hierover op de pagina Over ons.

Kan de drone vliegen met regen of veel wind?

Regen; De drone kan best tegen een beetje regen en zal niet zomaar uit de lucht vallen, al is hevige regen niet goed voor de electronica en zullen we vliegen in de regen tot een minimum beperken. Maar het grootste probleem bij regen is druppels op de lens, zodra die er opzitten is de opname meestal niet meer bruikbaar.

Wind; Wind is niet snel een probleem, we kunnen nog prima de lucht in met windkracht 6. Windstoten boven de 6 kunnen wel een probleem geven, de Gimbal krijgt dan steeds klappen te verduren welke hij niet altijd evengoed kan corrigeren waardoor de opnames minder stabiel zullen zijn. Bij vluchten rondom bebouwing kan veel wind voor turbulentie zorgen die de drone minder stabiel maken. Onze piloten hebben ruime ervaring met vluchtuitvoering met veel wind, we zullen dan ook niet heel snel aan de grond blijven.

Hoe lang zijn jullie bezig met opbouwen?

Wij hebben ongeveer 15min nodig om ons klaar te maken voor de eerste vlucht. Opbouwen van de drone, het controleren van alle instellingen en het checken van het vlieggebied. Als we eenmaal zijn opgebouwd kunnen we nagenoeg non stop vliegen. Als er tussentijds verplaats dient te worden dan hebben wij circa 5min nodig op de nieuwe locatie om ons gereed te maken.

Hoe lang kunnen jullie in de lucht blijven?

Afhankelijk van het type drone en de gemonteerde camera kunnen wij circa 15 – 20min vliegen op 1 accu lading. Wij hebben altijd voldoende accu’s en acculaadfaciliteiten bij ons zodat wij onbeperkt kunnen blijven vliegen.

Vliegen jullie legaal?

Ja, al onze opdrachten vliegen wij binnen de huidige wet en regelgeving. Dankzij onze door ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) afgegeven Operationele Autorisatie (NLD-OA-122/02G) kunnen wij op heel veel plekken wel vliegen waar dat voor de meeste drone bedrijven niet mogelijk is. Onze uitgebreide Europese vergunning stelt ons in staat om;

  • te vliegen in zogenoemde No-Fly zones (CTR's, Havengebieden, Natura2000 etc.).
  • boven bebouwing en dichtbij (grote groepen) mensen.
  • met zware drone's. Wij kunnen vliegen met Camera systemen tot wel 15kg gewicht.
  • S’nachts.

Waar in Nederland mag je allemaal vliegen?

Wanneer je zoals wij opereert in de Specific categorie, zijn er eigenlijk geen beperkingen en kunnen wij overal vliegen. Natuurlijk moeten wij ons wel houden aan de geldende wet en regelgeving en houden wij rekening met de In onze door ILT (Inspectie leefomgeving en Transport) afgegeven vergunning (NLD-OA-122/02G), zo kunnen wij dronevluchten uitvoeren in:

  1. Gecontroleerd luchtruim ofwel CTR: Rondom luchthavens zijn gebieden ingesteld waarbinnen de Luchtverkeersleiding verantwoordelijk is voor al het vliegverkeer en dus ook Drones. De Luchtverkeersleiding moet in deze gebieden zorgen voor voldoende seperatie tussen het verschillend vliegverkeer. Dit betekend dat er met drones enkel gevlogen mag worden als dit is afgestemd en/of radiocontact is met de betreffende luchtverkeersleiding. Wij beschikken over de juiste autorisaties en apparatuur om binnen deze gebieden drone vluchten uit te voeren.
  2. Specifieke operationele gebieden: Zoals boven bebouwing, dichtbij grote groepen mensen, wegen, havens, industriegebieden of vitale infrastructuur. Wij beschikken over de juiste vergunningen om dit soort vluchten mogelijk te maken.
  3. S’Nachts: In Nederland mag er enkel buiten UDP (Uniform Daylight Period) gevlogen als de drone operator hiervoor een speciale door ILT afgegeven intheffing voor heeft. Wij beschikken over deze ontheffing (ILT/2023-3013) en kunnen overal in de nacht vliegen. Hierbij mogen wij geen overlast veroorzaken en het in acht nemen van de privacy van anderen is daarbij verplicht.

Het is verder belangrijk op te merken dat de exacte locaties en vereisten kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke situatie, de grootte en het gewicht van de drone, de voorgenomen vlucht en eventuele lokale beperkingen. Wij volgen altijd de geldende wet- en regelgeving en zorgen altijd dat de vereiste vergunningen en toestemmingen zijn verkregen voordat we ergens gaan vliegen.

Wat zijn de regels in Nederland voor dronevliegen?

Vliegen met een drone kan niet zomaar overal, daar zijn Europese regels voor. Deze regels gelden in alle landen van de Europese Unie. Mede het gewicht van de drone en het Cx label bepalen waar je allemaal kan vliegen met je drone. Zo moet de piloot een kennis test doen en zijn drone brevet halen. Ook moet hij zich registreren bij het RDW.

Op de website van de Rijksoverheid kun je meer lezen over de regelgeving.

Wat is het verschil tussen de Open en Specific Categorie voor drones?

Het verschil tussen de open categorie en de specificcategorie zit hem in de regels en vereisten waaraan dronegebruikers moeten voldoen om legaal te kunnen vliegen.

1.     Open categorie: De open categorie is bedoeld voor het vliegen met drones waarvan het risico voor de omgeving over het algemeen als laag wordt beschouwd. In deze categorie gelden algemene regels die van toepassing zijn op de meeste recreatieve dronevluchten en sommige commerciële vluchten. De regels in de open categorie omvatten onder andere:

·       Maximaal gewicht en afmetingen van de drone.

·       Maximale vlieghoogtes en afstanden tot mensenmenigten.

·       Vermijden van no-fly zones, zoals luchthavens en militaire installaties.

·       Visuele waarneming van de drone tijdens de vlucht.

In de open categorie is meestal geen specifieke vergunning of goedkeuring nodig, wel is het nodig om jezelf als drone vlieger te registreren.

2.     Specific categorie: De specific categorie is bedoeld voor drones waarvan het risico voor de omgeving hoger wordt geacht en waarvoor meer gedetailleerde voorschriften en toestemmingen zijn vereist. In de specific categorie moet een specifieke operatie worden goedgekeurd door de bevoegde luchtvaartautoriteit voordat deze kan plaatsvinden. De regels in de specifieke categorie omvatten onder andere:

·       Gedetailleerde risicoanalyse en -beoordeling voor elke vlucht.

·       Het verkrijgen van toestemming of vergunning van de bevoegde autoriteiten.

·       Mogelijkheid om in gecontroleerd luchtruim te vliegen.

·       Vereiste technische kenmerken voor de drone, zoals detectie- en vermijdingssystemen.

·       Mogelijkheid om te vliegen boven bebouwing, nabij mensenmenigten of andere gevoelige locaties.

In de Specific categorie moeten dronegebruikers een specifieke Operationele Autorisatie of ontheffing aanvragen bij de bevoegde luchtvaartautoriteit voordat ze mogen vliegen.

Hier kun je terug vinden in welke categorie je waar kan vliegen met een drone;

Overleg met een
drone-expert

Even bellen? Wat gedachten uitwisselen? Wij helpen je graag!

Vraag een
offerte op

Een concrete vraag? Laat ons het weten en we doen met plezier offerte.